Volby do EP


Tak už máme konečně jasno, kdo z té naší kvóty 21 zastupitelů byl zvolen do toho 720 členného EP. Já jsem formálně spokojen, neboť jsou tam i ti dva, které jsem volil. Vyměnila se třetina našich zástupců v EP.
Vyhodnocujeme-li demokracii jen jakýmsi numerickým pohledem, tak si velké iluze o našem vlivu na dění v EÚ sotva uděláme. Takové vyhodnocování „my a oni“ je ale špatné, jakkoliv je mnohými politiky v agitaci proti EU zneužíváno. I EP má své frakce ve kterých se blízké názory mohou přibližovat – diskusí, to je to hlavní slovo pro demokracii. Tam se zvolení kandidáti přiřadí dle vlastní vůle bez ohledu, k jaké straně se družili ve své zemi. Týká se to i těch, kteří jsou „SPOLU“. Část EP tvoří i takoví, kterým žádná frakce nevyhovuje a spoléhají se na svoji osobní politickou dispozici. Z našich kandidátů je to např. STAN a Stačilo.
Frakce projevuje schopnost shodnout se, projevují svůj prodiskutovaný názor, a snad méně než v parlamentu města či země může být názor ovlivněn lobbisty jak se to děje v národním parlamentu. To je pozitivní při hodnocení EÚ. K tomu sjednocení názorů ale musí být vůle, což není hlavním smyslem působení politiků. Zvláště ne v té liberální demokracii, kde si každý myslí, že právě ten jeho osobní názor je ten názor nejlepší, a proto spíše hledá a přesvědčuje třeba i podvodně další hlasy a nemá potřebu přemýšlet o kompromisu. I tato mařící činnost je v EP obtížnější než na národní úrovni, jak už to máme vyzkoušeno v našem parlamentu. Buďme rádi za členství v EÚ. Je tam víc států, které si udrželi jakousi formu demokracie, kdy nám se vrývala pod kůži diktatura, která své stopy v mnohých zanechala.
Volby do EP poskytly informace o aktuálním stavu společnosti. Jsou v ní nečekaní tahouni, kteří získávají voliče, aniž by byli denně v TV, jsou v ní ještě četní příznivci KSČ, jsou v ní i uchazeči o podíl na evropské politice v samotném centru dění, aniž by měli nejmenší reálnou šanci tam proniknout, jak patrno zvláště u těch posledních vyhodnocených kandidátek. Snad 600 kandidátů mělo svojí kvalitou nalákat voliče, že budou co platní v EP.
Při obecnějším vyhodnocování výsledků voleb si musíme uvědomit, že jde o volby do EP, kterých se zúčastnila jen třetina voličů. Nebylo mnoho kandidátů, kteří se prezentovali tím, čím chtějí být prospěšní Evropě. Myslím si, že vítězná strana ani netajila, že svoji agitaci zaměřuje na hodnocení stávající naší vlády, což pro opozici je téma lákavé a účinné.
Při nejbližších volbách národních se snad i ty dnes vládnoucí strany poučí z voleb do EP na co se zaměřit, aby jejich program byl nejen rozumný, ale i lákavý pro voliče.

ZPĚT na Rozličné texty